Titel Wijngaard de Deelgaarderberg
fotobalk boven Wijngaard de Deelgaarderberg

Wijn maken

Verschil tussen rode en witte wijn maken

Witte wijn

Bij witte wijn wordt er na het ontstelen gelijk geperst en wordt er gist aan het sap toegevoegd om de gisting op gang te brengen. Aan onze witte wijnen wordt geen suiker toegevoegd en laten we alle suikers die de druiven bevatten omzetten naar alcohol. Dit komt het aroma ten goede. Na ongeveer twee tot drie weken is de gisting ten einde en hebben we een jonge fruitige wijn. Deze wijn laten we na het hevelen rusten om te rijpen. In het voorjaar na de oogst wordt de wijn gebotteld.

Rosé

Na het ontstelen van de rode druiven blijven de druiven een aantal uren op de schil staan. Daarna gaat het sap naar de kelder en komt de gist bij het sap.

Druivensoorten

Rode wijn

Bij rode wijn wordt na het ontstelen de gist aan de schillen en sap toegevoegd. Onder warme omstandigheden komt dan de gisting op gang. Dit noemt men pulpgisting. Dit wordt gedaan om een mooie kleur aan de wijn te geven. Na een week wordt er geperst en zal de gisting in het vat nog even verder gaan, waardoor de wijn een mooi aroma krijgt. Hierna wordt er nog een paar keer geheveld, waarna de wijn in de nazomer gebotteld kan worden. In de meeste gevallen wordt een gedeelte van de rode wijnen op hout gelagerd, de zogenaamde Barrique.

fotobalk onder Wijngaard de Deelgaarderberg