Titel Wijngaard de Deelgaarderberg

Het ontstaan van wijngaard de Deelgaarderberg

Waarom begin je een wijngaard? 

Voor ons was dit een mooie manier om bijna het hele jaar buiten te werken en een mooie gezamenlijke hobby te hebben. Nadat we in 2003 begonnen zijn is deze hobby aardig uit de hand gelopen en zijn we aan een grote uitdaging bezig om op een duurzame wijze druiven te telen. En ook in de rest van ons bedrijf staat duurzaamheid hoog in het vaandel.

Na de nodige voorbereidingen werden in 2005 de eerste wijnstokken geplant op een perceel in Maasbracht. Er werden 2 soorten aangeplant namelijk Solaris (wit) en Acolon (rood). Hiervan is in 2006 de eerste keer geoogst.

Toen in 2007 de toenmalige gemeente Maasbracht  het perceel nodig had voor uitbreiding met woningbouw werd er gezocht naar een nieuw perceel. Dit werd gevonden in Maria-Hoop. Alle wijnstokken zijn mee overgenomen van Maasbracht naar Maria-Hoop.
Tevens is toen gestart met de bouw van onze wijnkelder. Vanaf 2008 worden er jaarlijks een aantal rijen met wijnstokken aan onze wijngaard toegevoegd. Deze uitbreiding zal ook in de komende jaren voortgezet worden.

Dit was het begin. Maar er volgde nog vele andere projecten. Via crowdfunding werd er in de Historische tuin bij Kasteel Montfort een wijngaard aangelegd. Worden er mooie wijnen gemaakt van de wijngaard Petrusberg te St. Odiliënberg van fam. Wolters en sinds 2020 exploiteren we 2 hectare wijngaard bij Hoeve Roozendael in Reuver. www.wijnhofroozendael.nl

BiodiversiteitHoeve Roozendael in ReuverDruiventros

In de eerste jaren is de productie hier nog gering. Inmiddels maken wij op jaarbasis 7000 tot 10.000 flessen wijn van zeer goede kwaliteit, waarmee we al diverse keren in de prijzen zijn gevallen.

De wijnkennis werd enerzijds opgedaan door de landbouwkundige achtergrond die Jos heeft als onderzoeker bij Wageningen Universiteit. Daarnaast heeft hij in 2006 en 2012 diverse cursussen over wijnbouw en vinificatie gevolgd.

In de wijngaard interview met lex bollmeijer van Radio 4

De Deelgaarderberg

De naam 'De Deelgaarderberg' is aan onze wijngaard gegeven omdat onze wijngaard gelegen is op het hoogste punt van Maria-Hoop, 49,50m boven NAP.

Maria-Hoop wordt in het Limburgs De Deelgaard genoemd en is een kerkdorp in de gemeente Echt-Susteren in de provincie Limburg. Er wonen circa 1400 mensen in Maria-Hoop.
Het dorp omvat naast twee wijken het gehele landelijke gebied dat tussen Koningsbosch, de grens met Duitsland, de gemeentegrens met Ambt Montfort en het nabijgelegen dorp Pey is gelegen. Hierdoor is het wat oppervlakte betreft een van de grootste plaatsen van de gemeente. Evenals de buurtschappen Echterbosch en Putbroek ligt de kern in de vorm van een lintdorp.

De deelgaarderberg

Maria-Hoop

De naam Maria-Hoop is pas in 1953 ingevoerd, daarvoor heette de plaats officieel Diergaarde wat uitgesproken werd als "de Deelgaard". De vroegere naam van het dorp, Diergaarde, was ontleend aan een leengoed waarvan de oudste vermelding uit 1405 dateert.
Oude spellingswijzen van de naam zijn onder andere Diergaerde, Diergaerden en Diergarde.
De naam betekent letterlijk "tuin van dieren."