Titel Wijngaard de Deelgaarderberg
fotobalk boven Wijngaard de Deelgaarderberg

Het ontstaan van wijngaard de Deelgaarderberg

In 2003 is het idee ontstaan bij Jos en Nicole Wilms-Gielkens om een wijngaard te beginnen.
Na de nodige voorbereidingen werden in 2005 de eerste wijnstokken geplant op een perceel in Maasbracht.
Er werden 2 soorten aangeplant namelijk Solaris (wit) en Acolon (rood). Hiervan is in 2006 de eerste keer geoogst.

In 2007 besloot de toenmalige gemeente Maasbracht dat zij het perceel nodig had voor uitbreiding met woningbouw. Naarstig werd er gezocht naar een geschikt perceel. Dit werd gevonden in Maria-Hoop. In het najaar van 2007 zijn dan ook de wijnstokken verplant van Maasbracht naar Maria-Hoop.
Tevens is toen gestart met de bouw van onze wijnkelder. Vanaf 2008 worden er jaarlijks een aantal rijen met wijnstokken aan onze wijngaard toegevoegd. Deze uitbreiding zal ook in de komende jaren voortgezet worden.

Momenteel bestaat onze wijngaard uit 1350 wijnstokken, waarvan 200 Dornfelder, 168 Auxerrois en 84 Pinot Blanc. De overige stokken zijn Solaris. De oppervlakte bedraagt ongeveer een 1/2 ha.
Daarnaast werken wij intensief samen met wijngaard de Petrusberg in Sint Odiliënberg. De druiven uit deze wijngaard, eigendom van de familie Wolters, verwerken wij tot wijn. Hier wordt naast Solaris, Auxerrois en Pinot Blanc ook de blauwe druif Rondo geteeld. Deze wijngaard is door de familie Wolters aangeplant in 2016. Wij doen in deze wijngaard de teeltbegeleiding en enkele machinale werkzaamheden met onze gespecialiseerde machines.

In 2018 zijn er middels een crowdfundingactie 2 plantvakken met Solaris aangeplant in de historische tuin bij Kasteel Montfort. Inmiddels zijn er nog 2 plantvakken geadopteerd waar we Rondo hebben aangeplant. In de eerste jaren is de productie hier nog gering. Inmiddels maken wij op jaarbasis 3500 tot 4000 flessen wijn van zeer goede kwaliteit, waarmee we al diverse keren in de prijzen zijn gevallen.

De wijnkennis werd enerzijds opgedaan door de landbouwkundige achtergrond die Jos heeft als onderzoeker bij Wageningen Universiteit. Daarnaast heeft hij in 2006 en 2012 diverse cursussen over wijnbouw en vinificatie gevolgd.

Solaris

fotobalk onder Wijngaard de Deelgaarderberg