Ons duurzaam bedrijf
Ik hoor u al denken: ‘Alwéér een gebakken lucht verhaal’. Maar nee hoor! Hier komt het verhaal van wijnboer Jos:
In mijn werkzame leven in het landbouwkundig onderzoek heb ik vele onderzoeken voorbij zien komen m.b.t. gangbaar, biologisch en alles er tussenin. Bij aanvang van onze wijnbouw carrière hebben we dan ook veelvuldig gefilosofeerd over welke kant we op willen. Gaan we voor biologisch? Of toch voor gangbaar?
Het idee om niet te kunnen ingrijpen bij ziekten en plagen als je biologisch wil telen…en zo in slechte jaren een mindere kwaliteit wijn te kunnen leveren heeft ons tot nadenken gestemd. In de biologische landbouw mogen weliswaar middelen van natuurlijke oorsprong worden gebruikt, maar deze middelen werken niet afdoende. Bovendien doden deze middelen ook natuurlijke vijanden (onze helpers tegen plagen in de wijnbouw). Dit willen we niet!
We hebben besloten om te gaan voor een duurzame teelt met zo weinig mogelijk gewasbescherming en kunstmest. We hebben daarom niet gekozen voor de traditionele meeldauwgevoelige rassen, maar voor meeldauwresistente rassen. Dit bespaart al een fors aantal bespuitingen. Voor wat betreft smaak doen deze rassen naar onze mening niet onder t.o.v. de traditionele rassen. U mag gerust komen proeven!
Kunstmest vervangen we door natuurcompost. En voor de bespuitingen die over blijven maken we gebruik van Beslissend Ondersteunende Systemen. Dit is een computer programma dat ons helpt een ziekte te voorspellen en op het juiste moment met de moderne gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden. Zo houden we onze natuurlijke vijanden in stand en besparen fors op het aantal bespuitingen.
Verder worden er bloemranden ingezaaid voor de bijen en proberen we met “hulp van boven” ander ongedierte weg te vangen of te verjagen. Zo zit er op de Deelgaarderberg een koppel buizerds die de muizenstand in de wijngaard laag houdt.
Het vinificatieproces
En niet alleen bij de teelt wordt er duurzaam gewerkt ook bij het vinificatie proces wordt hier op gelet.
Hieronder volgen enkele voorbeelden.
De wijnverwerking
Watergebruik
Het water voor de koeling van de wijn tijdens het vergistingsproces is pompwater uit onze eigen put. Bovendien wordt dit water rondgepompt waardoor er nauwelijks water verspild wordt.
Verwarmingsproces
Het verwarmen van de rode wijn tijdens het vergistingsproces wordt in een zo klein mogelijke, volledig geïsoleerde ruimte gedaan. Hierin staat een kachel die op de gewenste temperatuur is ingeregeld.
De wijnflessen
We beginnen bij de bovenkant van de fles. Hier bevindt zich een kurk die gemaakt is van suikerriet restafval.
Het etiket dat we meeleveren is een etiket dat gemaakt is bij een ander plaatselijk bedrijf, dit resulteert in een kleinere impact op de planeet door de korte bezorgafstand.
Nadat wij de flessen hebben gelabeled, gevuld en gekurkt maken we gebruiken van een stempelkaart. Als een lege wijnfles wordt ingeleverd krijg je per fles een stempel op de kaart.
Contact informatie | Openingstijden Vinotheek | |
Adres: Deelgaarderstraat West 4, Maria-Hoop 6105 CK Maria-Hoop Telefoonnummer: +31 475 302 148 E-mail: informatie@wijngaarddedeelgaarderberg.nl | Vrijdag: 16:00 – 19:00 Zaterdag: 12:00 – 16:00 | |