Titel Wijngaard de Deelgaarderberg
fotobalk boven Wijngaard de Deelgaarderberg

Druiven teelt

Voorbereidingen

Een perceel zoeken kost veel tijd en inspanning. Naast de bodemgesteldheid moet ook de voedingstoestand van de bodem in orde zijn. Het nieuwe perceel in Maria-Hoop is een licht glooiend perceel bestaande uit zandgrond met een weinig grind in de bouwvoor. Nadat het graan in de zomer van 2007 geoogst was, is er op het perceel een grondmonster gestoken om de voedingstoestand in beeld te krijgen. Hierna is er champignonmest uitgereden en is het perceel gespit tot een diepte van 70cm, zodat alle storende lagen verwijderd werden. Na het spitten is er een groenbemester gezaaid. Het gedeelte van het perceel wat de eerste jaren niet beplant wordt, is ingezaaid met gras wat regelmatig gemaaid wordt.

Spitten

Planten

Het planten

Voor het planten wordt de graszode gefreesd, waarna er geploegd wordt. Na het ploegen wordt met een rotorkopeg de grond plantklaar gelegd op een manier dat er op de toekomstige plantrij na het ploegen niet meer gereden wordt. Dit komt de structuur van de bodem ten goede. Al deze werkzaamheden vinden plaats in de de late herfst. Na het plantklaar leggen worden de palen gezet en de eerste draden getrokken. In maart wordt er dan handmatig geplant om de grond zoveel mogelijk met rust te laten. Na het planten worden geleidestaven geplaatst bij elke plant en tevens worden er kokers om de jonge aanplant gezet. Dit bevordert weggroei en is tevens een bescherming tegen wind- en wildschade. Het eerste jaar wordt het onkruid volledig mechanisch bestreden. Er komen nog geen druiven aan de jonge wijnstokken.

Tweede jaar en verder

In het tweede jaar worden de jonge wijnstokken, als ze in het eerste jaar goed gegroeid zijn, teruggesnoeid op hoogte. Dan worden ook de overige draden getrokken. Op deze scheut laten we drie uitlopers doorgroeien. Hieraan zullen ongeveer vier tot zes druiventrossen groeien. Deze worden in het najaar geoogst en hiervan wordt dan de eerste wijn geproduceerd. Vanaf het tweede jaar wordt er beurtlings gras tussen de wijnstokken gezaaid. Deze wisselen jaarlijks zodat er voorzien wordt in voldoende organisch materiaal voor een goede groei. Na het tweede jaar worden de wijnstokken teruggesnoeid zodat er één uitloper blijft staan. In het vroege voorjaar worden deze gebogen en vastgezet aan de draad. Hieraan groeien dan de scheuten die voor de productie van de druiven zorgen.

Wijnplanten

De oogst

In het najaar worden de druiven geoogst als ze voldoende rijp zijn. Dit wordt bepaald door het suiker- en zuurgehalte te meten en nauwlettend in de gaten te houden. Is het suiker- en zuurgehalte op een bepaald niveau dan worden de druiven geoogst. Na de oogst worden zowel de druiven voor de witte als ook voor de rode wijn ontsteeld.

Druivensoorten

Solaris

De Solaris is een kruising tussen de Merzling (op zijn beurt een kruising tussen Riesling en Pinot Gris), Saperavi Severnyl en Muscat Ottonel, ontwikkeld in Duitsland door het onderzoeksinstituut in Freiburg. De Solaris is een modern wit ras met een hoge resistentie tegen valse meeldauw. Het suikergehalte kan gemakkelijk oplopen tot boven de 100 Oechsle, terwijl het zuur goed blijft (rond de 8 gram/l). De wijn heeft een behoorlijke body en mooi aroma van ananas. Het is een fruitige wijn die zeer geschikt is als wijn bij asperges. Deze wijn wordt dan ook veelvuldig verkocht met asperges door aspergetelers in geheel Nederland.

Rondo

De Rondo is een kruising tussen Saperavi Severnyl en Sint Laurent ontwikkeld door het wijnbouwproefstation in Geisenheim in Duitsland. De Rondo heeft evenals de Solaris een hoge resistentie tegen valse meeldauw. De kleur van de bessen is blauw en het sap is donkerrood/paars. Het ras kan geoogst worden met een hoog suikergehalte en een redelijk zuurniveau. De rode wijn heeft een diep rode kleur, omdat de schil zeer veel kleurstoffen bevat. De fruitige wijn, met een Bourgognekarakter, heeft duidelijke tannines, is kleurvast en heeft in haar aroma kersen, pruimen, bloemen, druif en rook.

Dornfelder

De druif is een kruising van Frühburgunder x Trollinger x Portugieser x Lemberger. Van deze druif maken we naast rode wijn ook een frisse Dornfelder Rosé. De rode wijn heeft zachte tannines.

Auxerois

Auxerrois blanc is een witte Franse druivensoort gekruist uit de pinot en Heunisch Weiss. De naam Auxerrois komt van de Franse plaats Auxerre en heeft een sterke gelijkenis met de pinot familie. Hij komt veel voor in Luxemburg en de Elzas waar de wijn vaak als Pinot verkocht wordt. De wijn heeft een heel mooie doorzichtige kleur. De smaak ligt ergens tussen de Pinot Blanc en de Chardonnay.

Pinot Blanc

Deze druif komt uit de Bourgogne streek in Frankrijk. Het is een oud ras door mutatie uit Pinot Gris ontstaan. De Pinot Gris is op zijn beurt weer ontstaan uit de Pinot Noir door het terug lopen van de kleur van de bessen. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißburgunder. Deze druif is bijzonder geschikt om een droge wijn van te maken. Deze wijn is iets minder vol van smaak. Door de Auxerrois en de Pinot Blanc samen vergisten (ze worden tegelijk geoogst) krijgen we een mooie iets krachtigere droge wijn.

fotobalk onder Wijngaard de Deelgaarderberg